Shampoo

Hvilke sjampoer bør man bruke mot hårtap?

Mange menn i Norge lider av hårtap. Faktisk er det slik at antall menn som mister håret målt i prosent, følger aldersgrupper ganske tett. For eksempel: 20% av menn i 20-årene opplever det, 30% av menn i 30-årene, 40% av menn i 40-årene, osv.

For kvinner er tallene litt lavere, og de får sjeldent like aggressivt som menn. Med andre ord vil majoriteten av menn på et eller annet tidspunkt oppleve hårtap! Da er det kanskje ikke overraskende at hårtapsbransjen er en milliardindustri, og at det dukker opp mange sjampoer, kremer og salver som hevder å kunne kurere skallethet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på to sjampoer mot hårtap, som du kanskje kan få bruk for i løpet av livet.

Mye å velge mellom

Det finnes mange sjampoer på markedet som kommer med lovnader om å gi deg håret tilbake, eller stoppe håravfallet ditt.

Som regel er dessverre disse sjampoene bare tull. Det finnes lite eller ingen dokumentasjon for at de fungerer, og som man kan se på NRK Folkeopplysningen er det lite som skal til før man kan skryte av “dokumentert effekt”. Men heldigvis finnes det enkelte sjampoer man trygt kan kjøpe om man vil bekjempe hårtapet.

Fungoral – en godt dokumentert sjampo mot hårtap

Fungoral er en sjampo som inneholder 2% ketokonazol. I utgangspunktet er denne sjampoen utviklet for seboreisk eksem, kroniske soppinfeksjoner og flass, men den har vist seg å være effektiv mot håravfall – både ved at den stimulerer til hårvekst, øker tykkelsen på hårene og stopper hårtapet.

Forskere er faktisk ikke helt sikre på hvorfor denne sjampoen fungerer mot håravfall, men forskning viser at den kan ha like god effekt som det velprøvde middelet mot hårtap Recrea Forte.

Dersom du går på NCBI (National Center for Biotechnology Information) og søker etter relevante studier, vil du finne flere resultater som viser at sjampo som inneholder 1% – 2% ketokonazol har god effekt mot hårtap.

Å bruke Fungoral mot hårtap er veldig enkelt. Man bruker det som en vanlig sjampo.

Silikonfri sjampo

Den neste sjampoen vi skal ta med i denne artikkelen, er egentlig ikke en bestemt sjampo, men gjelder alle sjampoer uten silikon.

Men – silikonfri sjampo er bare viktig å bruke dersom du bruker Recrea Forte. Recrea Forte er et svært godt dokumentert virkemiddel mot hårtap. Det er et liniment som du drypper eller sprayer i hodebunnen din, som øker blodsirkulasjonen.

Grunnen til at det er viktig å bruke en sjampo uten silikon når man bruker Recrea Forte, er fordi silikon legger seg som en hinne på hodebunnen. Dette kan føre til at opptaket av Recrea Forte begrenses, og effekten blir mindre.

Det finnes mange forskjellige sjampoer uten silikon, og vi kommer ikke til å anbefale et spesielt merke i denne artikkelen. Alle sjampoer uten silikon vil fungere for formålet.

Hårtap sjampo

Hva har du lært i denne artikkelen?

  • Det er mange sjampoer som hevder de hjelper mot hårtap, som kanskje ikke gjør det
  • Fungoral er den best dokumenterte sjampoen
  • En sjampo uten silikon er anbefalt dersom du bruker Recrea Forte

Les også: “Hvorfor er hudpleie for ansiktet viktig?